Chinese geneeswijze

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Lichaam en geest worden als één geheel beschouwd, alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. Op primitieve wijze was er al sprake van medische gebruiken in vroegere tijden. Bij het zoeken naar voedsel ontdekten de Chinese voorouders dat sommige planten eetbaar waren en andere op een zekere manier verlichting brachten bij bepaalde ziekten. Op deze wijze ontstond oorspronkelijk ervaring met geneeskrachtige substanties. Zo werd er ook gebruik gemaakt van stenen of naalden. De Tuina massage en acupunctuur werd al vroeg toegepast evenals Cupping. Deze kennis heeft zich gedurende eeuwen verder ontwikkeld tot een volwaardige, holistische geneeswijze. De Chinezen streefden naar lang en gezond leven, hun geneeswijze was niet alleen gericht op genezen maar ook op het voorkomen van ziekten. Men name gezonde voeding en kruiden en men volgden daarin het klimaat en het seizoen. 

Qi

In de Chinese geneeswijze wordt er in alle genoemde behandelingsmethoden gekeken naar hoe een ziekte is ontstaan en hoe deze te behandelen is. De TCG ziet ziekte als een lichamelijke, emotionele of mentale stoornis waaraan een energetische disbalans ten grondslag ligt. Het lichaam en de natuur om ons heen worden gereguleerd en gestuurd op basis van energie, een begrip welke de Chinezen als Qi omschrijven.

Balans

Het behandelen van klachten binnen de TCG bestaat dan ook uit het beïnvloeden van de Qi waardoor lichaam en geest weer goed in balans komen. Dit kan door Qi toe te voegen als er een tekort is, Qi te verplaatsen of te verwijderen als er ergens een overschot is of de Qi te harmoniseren als er een disbalans is.

Deze tekorten en overschotten kunnen ontstaan door interne, externe factoren en combinaties van beide. Bij externe factoren gaat het bijvoorbeeld om trauma’s, klimaat, en bij interne verstoringen kan het gaan om bijvoorbeeld stress, lang aanhoudende emoties of verkeerde voeding. De juiste voeding is een belangrijk onderdeel van de TCM om bepaalde klachten te voorkomen.

Wordt Zhen | Praktijk voor Chinese Geneeswijze | Wadenoijen | Tiel

Ervaar de Chinese geneeswijze

Tuina

is al duizenden jaren een massage techniek welke gebaseerd is op de Chinese geneeswijze.

Lees meer

Acupunctuur

verbetert je weerstand, energiehuishouding en heeft een positieve invloed op het algemeen welbevinden.

Lees meer

Chinese kruiden

helpt aandoeningen te genezen en het lichaam te versterken. De kruidenformules zijn afgestemd op de persoon.

Lees meer

Cuppen

is een behandeling waarbij de Qi, de lichaamsenergie en bloed in beweging worden gezet.

Lees meer